Het jaar van 10 jaar FRFC1908, en wat een ritje is het geweest! Het komende jaar gaan we je elke maand verblijden met een uniek achtergrond verhaal. Vele van jullie volgen ons al vanaf het begin, vele van jullie kennen ons nog maar net. Wie je ook bent en hoe lang je ons al volgt: In deze 12 verhalen ga je dingen lezen die je nooit had verwacht, nooit had gedacht en waarschijnlijk ook niet meer van ons zal zien. Het leukste van 10 jaar FRFC1908 is namelijk dat we 10 jaar lang alles hebben bewaard, gekoesterd voor een dag als deze:

Nr. #2: De Transformaties van FRFC

In ons vorige stukje zelfbevlekking schreven we een kort stukje over onze eerste ‘mijlpaal’. De afgelopen 10 jaar hebben we veel gekke dingen gedaan, er zijn veel transformaties geweest en tussendoor zijn we zelfs een seizoen ‘helemaal’ weg geweest; 10 jaar FRFC1908 in vijf transformaties, geladen in procenten van 0 tot 99, want er is altijd ruimte voor meer!

flashsite

00% tot 20% – Er waren eens twee supporters (Looney & @) die op internet hun fanatisme niet meer kwijt konden in eenvoudige reacties op fora. We wilde meer en een goed begin, begint bij jezelf. In eerste instantie werden er een aantal creatieve spandoeken gemaakt (waarom neemt niemand meer spandoeken mee mensen?). Al snel ging de lat omhoog en werden er plannen gesmeed voor een eigen website. Looney bedacht de domeinnaam, @ bouwde de website. In het donkere seizoen 2006 – 2007 profileerde we ons boven de rest en brachten we licht in de duisternis met de allereerste tribute filmpjes, daarover meer in een ander artikel. Terwijl we aan de voorkant alleen een pagina hadden met een video-speler werkten we achter de schermen druk aan onze eerste echte website.

oldsite

20% tot 40% – Onze seizoenkaart werd de website met als doelstelling onze beleving van de tribune over te dragen naar een breder publiek en daarmee hopelijk meer mensen te activeren. Fotoverslagen van wedstrijden en het creëren van onze eigen spandoeken. Na een korte periode volgde een eigen – het enige toenmalige openbare – Feyenoord forum. De 12 tributes werden afgerond met een eigen DVD die gratis beschikbaar werd gesteld. Meer supporters konden zich vinden in onze denkwijze. Vriendschappen werden gesloten en doordat Lunatic News een periode van stilte verkeerde, groeide FRFC uit tot een volwaardige website met een eigen weblog. Een redactie van 10 man (en vrouw) en vele duizenden bezoekers per dag beleefde Feyenoord op hun eigenwijze wijze; met weinig respect voor de tegenstanders (understatement haha). FRFC floreerde en dat bleef niet onopgemerkt…

new-frfc

40% tot 60% – De groei van FRFC zorgde voor interesse van vele andere groepen. Zo hielpen we TIFO met een eigen website (vandaag de dag waarschijnlijk onze oudste creatie die nog online is), FR12 met ‘het bekerfinale shirt’ en uiteindelijk ook ‘onze concurrent’: Lunatic News. Dat resulteerde in een fusie, waarbij beide websites samen met de website Everywhere Anywhere werden samengevoegd. Tot ergernis van een aantal FRFC’ers was er geen plaats meer voor de harde humor waar we zo groot mee waren geworden. In onze periode bij LN lieten we wat ballonnetjes op en creëerden we onze eerste merchandise. Na één seizoen fusie besloten we weer de oude site omhoog te halen. De fusie was wellicht mislukt maar de vriendschap met de redactie van Lunatic News is altijd gebleven; Hand in Hand, Kameraden! Op een zijspoor werkten we in deze periode nauw samen aan de totstandkoming van de website “De Feijenoorder”, waarmee een van onze andere dromen werkelijkheid werd; het oprichten van een eigen supportersvereniging!!

ln-fusie

60% tot 80% – Guess who’s back?!? Harder dan ooit, provocatiever dan ooit. Mooier dan ooit. Uitgebreider dan ooit. Beter dan ooit. Met een sterk geslonken redactie knalde FRFC terug de ether in. Lunatic News was wit. Wij waren zwart. Achteraf kunnen we wellicht zeggen; hardlopers zijn doodlopers, want hoewel de website in elk opzicht zijn voorgangers overtrof was de social return lang niet meer zo hoog als voor de fusie. De vele jaren van protesten had zijn tol geëist onder de supporters, Het Legioen was veranderd en voor FRFC’s fanatisme was geen plaats meer. Socialmedia en Internet 2.0 hadden toegeslagen. Dit leidde tot frustraties, en hobby’s horen niet te frustreren!! Dus besloten we na twee jaar ‘eruit te gaan met een knal… FRFC humor!’

new-frfc-black

Ministerie van Censuur

80% tot 99% – We besloten terug te keren naar onze roots; Feyenoord groot maken, deze keer niet via tributes maar via wearables, kleding, goodies en andere zelfgeproduceerde Feyenoord-gerelateerde merchandise!! Mooie bijzaak is dat we daarmee direct ook een bijdrage kunnen leveren aan onze eigen sfeeracties in het stadion. Win = win = win dus! Via onze alsmaar groeiende socialmedia-kanalen hebben we nog altijd de ruimte voor onze fanatieke vleugjes. Nog altijd is niet altijd iedereen het eens met wat wij schrijven, maar dat geeft ook niet. FRFC is nog altijd eigenwijs en eigenzinnig. Wil nog altijd Feyenoord groter maken dan het is. Zal altijd dát doel nastreven, ook al is daar (zware) kritiek voor nodig. Achter de wolken schijnt de zon. FRFC heeft nog altijd alle supporters van Feyenoord lief, ook al kotsen ze soms over ons heen. FRFC1908 is liefde. Liefde voor Feyenoord: 19:08 isn’t just a time! Elke week zetten we nu stapjes, stapjes naar ons einddoel. Bij ons staat de deur open voor elke creatieve Feyenoorder die wat leuks wil doen. Filmpjes. Fotograferen. Spandoeken. Merchandise. We hebben waarschijnlijk de meeste lol van iedereen, ook al zit het tegen. Wij gaan nooit meer weg, we weten wat we willen en hoe we daar gaan komen. De crew is niet meer zo groot als het ooit was, maar onze Feyenoord-familie is groter dan ooit. En daar zijn we bijzonder trots op!!

FRFC IS HERE TO STAY!

Screenshot_2015-02-28-14-07-09

Add to cart