De laatste weken worden de diverse Feyenoord-websites en supportersverenigingen overstelpt met vragen omtrent de wedstrijd AS Roma – Feyenoord. Voor het eerst in een decennium neemt Feyenoord weer duizenden supporters mee naar het buitenland om het elftal te steunen. Onder hen vele honderden nieuwe supporters die nog nooit buiten de landsgrenzen reisden.

Reden voor een supportersdelegatie uit alle geledingen om de koppen bij elkaar te steken en een beetje orde in de chaos te scheppen. Hieronder een korte lijst met tips, adviezen en de aankondiging waar iedereen op zat te wachten: Rome we Lopen! Wij hebben geen elf kantjes nodig, maar doen het in slechts vijf kopjes! Doe met de navolgende informatie wat je wil. Niets moet, alles mag.

Risico’s in Rome
AS Roma en Feyenoord hebben geen speciaal verleden. Toen Feyenoord enige jaren terug ASR als hoofdsponsor op de shirts had, zijn er zelfs vele honderden Feyenoord-shirtjes in Rome aan de Romeinen verkocht. AS Roma heeft dus een zwak voor Feyenoord. Toch moeten we gezien het belang van deze wedstrijd het risico niet onderschatten: Feyenoord neemt de grootste groep supporters mee die Rome de afgelopen jaren heeft gezien. Hoewel het risico voor ‘normale’-supporters laag is raden wij je aan niet door de stad te gaan lopen in groepen, gedraag je normaal en toon respect voor de geschiedenis en monumenten van de stad. Rome staat naast zakkenroller-stad bekend als ‘stab’-city als het gaat om voetbalsupporters. Reis met een taxi van en naar je hotel, zeker ’s nachts. Wees voorzichtig, kleed je niet als een hooligan als je geen hooligan bent, let op jezelf en elkaar; Hand in Hand, Kameraden.

Horeca en de PMDS op het Mercato di Campo dè Fiori
De horeca in Rome is uitstekend. Veel kleine restaurants en veel terrasjes sieren de stad. Met 16 graden en een blauwe hemel zal het goed toeven zijn buiten de wedstrijddagen in Rome. Wij hebben het plein: Mercato di Campo dè Fiori (met de F van Feyenoord) gekozen als ‘toegewezen Feyenoord-plein’ dat wil zeggen; daar smaakt de pils ons het beste! Het Mercato di Campo dè Fiori ligt ver verwijderd van locaties die toebehoren aan de harde kern van AS Roma. Elke Feyenoorder is natuurlijk welkom om daar gezellig aan te sluiten op woensdagavond of donderdag.

Lopend naar het stadion vanaf de Spaanse Trappen
Tot slot geven wij natuurlijk gehoor aan de grote vraag om lopend naar het stadion te gaan. Hiervoor is contact opgenomen met de Italiaanse autoriteiten. Tevens is de Rotterdamse Voetbaleenheid betrokken bij het in goede banen leiden van de stoet én de communicatie met de Italiaanse autoriteiten. Let wel op; ben je slecht ter been dan is het wellicht verstandig om de vrijwillige buscombi te gebruiken. Wil je meelopen naar het stadion? Mijd dan het combi-verzamelpunt om zodoende verwarring omtrent het verplicht deelnemen te voorkomen.

We lopen vanaf de Spaanse Trappen naar het stadion wat ongeveer één uur zal duren. We vertrekken omstreeks 16:30 om zo ruim op tijd het stadion te kunnen halen. Dit gebeurt onder begeleiding van de Italiaanse politie die eerdaags een definitieve route zal bepalen. Voor de volledigheid; om het stadion binnen te komen heb je je voucher nodig, je (seizoen-)clubcard en een geldig id-bewijs.

Overige zaken
Ga je met de auto? Neem de tekst “alle wegen leiden naar Rome” niet al te serieus, zonder navigatie of kaart kom je er waarschijnlijk niet. Vlieg je vanaf Schiphol? Het vliegveld is tijdens jouw verblijf in Rome ook nog gewoon onderdeel van de tweede stad van het land. Vaantjes in je auto laten hangen is dus ook deze paar dagen niet verstandig 😉 .

Tot slot
Veel plezier in Rome, we zien jullie in het stadion of op de Spaanse trappen!

Add to cart