Het jaar van 10 jaar FRFC1908, en wat een ritje is het geweest! Het komende jaar gaan we je elke maand verblijden met een uniek achtergrond verhaal. Vele van jullie volgen ons al vanaf het begin, vele van jullie kennen ons nog maar net. Wie je ook bent en hoe lang je ons al volgt: In deze 12 verhalen ga je dingen lezen die je nooit had verwacht, nooit had gedacht en waarschijnlijk ook niet meer van ons zal zien. Het leukste van 10 jaar FRFC1908 is namelijk dat we 10 jaar lang alles hebben bewaard, gekoesterd voor een dag als deze:

Nr. #3: 10 jaar protesteren tegen Wanbeleid!

Ondanks dat we al enige tijd geen website meer zijn zoals we waren zijn we de afgelopen dagen overstelpt met e-mails van supporters die kotsen van het stadiontraject en daarbij ook direct vragen wat wij daarvan vinden en of ‘wij’ nog actie gaan voeren. Welnu dit gaat een lang verhaal worden, want met een kort verhaal komen we tien jaar aan protesten niet door;

Zoals jullie weten zijn wij al tien jaar intensief betrokken bij Feyenoord. Toeval of niet; vanaf het moment dat wij betrokken raakten begonnen de supporters-protesten vanwege het wanbeleid dat Feyenoord in 2005 binnen drie seizoen had doen afglijden naar een bedenkelijk sportief niveau. De afgelopen tien jaar zagen wij veel supporters komen en veel supporters gaan. De Feyenoord-supporter is niet meer dezelfde van toen. De actie-voerder is niet meer dezelfde van toen. De actie-strategie is ook niet meer dezelfde van toen. Waar wij tien jaar geleden hielpen met het leeg houden van de Noordzijde als statement en zelf wekelijks druk in de weer waren met het ophangen van spandoeken zijn wij vandaag de dag een klankbord voor de supporters die in de hoogste regionen van de club dagelijks moeten knokken om van Feyenoord weer een topclub te maken in plaats van een tob club.

Helaas moeten we constateren dat dat laatste niet altijd lukt. De mensen die letterlijk al tien jaar spelen met onze club presteren het keer op keer weer om op schandalige wijze tenminste één (of meerdere) gedeelte van het toch al zo verdeelde Feyenoord-legioen te schofferen. Wat wij constateren is dat de in +/- 2003 ingeslagen koers, door de club, van verdeel en heers onder Het Legioen in optima-forma is geslaagd. Wij zijn nog altijd trots om ons steentje bij te dragen aan het machtige Feyenoord-legioen. Wij zijn trots op elke Feyenoord-supporter, maar waar wij ons over verbazen is het volgende:

Het enige wat de afgelopen tien jaar echt drastisch is veranderd is de manier waarop Feyenoord-supporters onderling met elkaar om gaan. De hoeveelheid vuiligheid die mensen/supporters over de eigen club en/of stadion heen storten is ongekend. Daar begrijpen wij niets van.

Wie bijvoorbeeld tien jaar geleden ons machtige stadion waar heel Nederland nog altijd jaloers op is ‘smerige oude meuk’ noemde ging met twee blauwe ogen naar huis. Tegenwoordig is het voor sommige mensen een doel geworden om De Kuip én de supporters nodeloos ongefundeerd af te zeiken. Wat wij constateren is dat ‘de stadiondiscussie’ de afgelopen vijf jaar flink vervuild is geraakt. Rapportages en plannen van vijf jaar geleden zijn vandaag de dag niet meer bruikbaar omdat ze simpelweg verouderd zijn. Met het genadeloos neerhakken van het renovatie-plan door Feyenoord Rotterdam N.V. (die benoemen we specifiek, omdat de rest van de Feyenoord-familie, gemeente én supporters overtuigd en onder de indruk waren van de cijfers van de stadioncase zoals hij er lag) ligt ogenschijnlijk ‘alles’ weer open. WEER open.

Vooral dat woordje ‘weer’ komt ons inmiddels behoorlijk de strot uit. Al tien jaar lang moeten wij elk jaar WEER publiceren dat we ‘WEER in een tussenjaar’ zitten. Al tien jaar lang moeten wij schrijven ‘dat er weer spandoeken zijn gecensureerd of dat er WEER andere vage Noord-Koreaanse praktijken hebben plaatsgevonden’. Al tien jaar lang moeten wij schrijven dat ‘de informatie op Feyenoord.nl WEER gelogen is’. Al tien jaar lang moeten wij schrijven dat ‘er WEER problemen omtrent geld zijn’. Al tien jaar lang starten wij elk seizoen vol met positivisme om vervolgens in november te moeten schrijven ‘dat het seizoen ALWEER afgelopen is’.

De afgelopen tien seizoenen Feyenoord waren geen pretje. Dat is niet erg, want Feyenoorder zijn we niet voor de lol. Maar als wij dan horen dat ze WEER de komende jaren zonder titel moeten doen. Dat ze WEER een ander beste stadionplan ooit gaan ontwikkelen. Dat ze WEER extra supporters-belemmerende maatregelen gaan nemen. Dat ze WEER extra geld van de VvF hebben moeten aannemen omdat ze dat nodig hadden. Dat ze WEER nieuwsberichten de wereld in helpen die pertinent niet waar zijn. Dat ze WEER bonje hebben met dien of geen bij dien of gene instantie. Dan moeten wij gewoon wel toegeven: Daar zakt onze broek compleet van af.

Wat zijn de feiten die wij op tafel kunnen leggen? De afgelopen dagen schreven wij vaak op twitter: “drie keer kampioen in VEER-TIG jaar” = #FEIT. Onze vrienden van Lunatic News voegde daar aan toe: “vijf stadionplannen geflopt in tien jaar” = #FEIT. Volgens het nieuwe TNO rapport zijn de problemen die ze in 2005 geconstateerd hebben na tien jaar nog altijd niet verholpen = #FEIT. De afgelopen tien jaar is Feyenoord bijna failliet geweest waardoor de helft van de aandelen verkocht moesten worden voor ‘een prikkie’ = #FEIT.  De afgelopen tien jaar schreef Feyenoord tenminste vier “vijf-jaren topsport beleidsplannen” = #FEIT. De afgelopen tien jaar steeg de seizoenkaartprijs met maar liefst honderd (!) euro = #FEIT. De afgelopen tien jaar hebben wij maar liefst 10 (!) hoofd(vast + interim) trainers gehad = #FEIT.

Dat zijn slechts de dingen die ons gelijk te binnen schieten als we denken aan de afgelopen tien jaar: Het is een bijna ridicule lijst die je als Feyenoord-supporter nauwelijks geloofd als je er niet tien jaar bij bent geweest. Dat er supporters zijn die graag een nieuw stadion willen, omdat ze De Kuip niks vinden dat snappen wij niet. Iedereen kent de meerwaarde van onze Kuip en dat dit komt door de bouwtechnische aspecten die anno 2015 simpelweg verboden zijn. Maar goed, ieder zijn mening. Over smaak valt niet te twisten: Als je ons Feyenoord Stadion uitkotst moet je dat lekker zelf weten, maar praat niet meer tegen ons. Wij associëren niet met jou want, nu klinken we heel oud, ‘in onze begin-tijd zeiden alleen smouzen lelijke dingen over De Kuip’. Feyenoord supporters behoren in onze ogen niet te schijten op het enige dat Feyenoord nog een topclub maakt. Enfin. Gebed zonder eind, want daar kunnen we eindeloos over twisten met jullie.

Waar wij echter geen enkele begrip voor hebben is voor (naar eigen zeggen) Feyenoord-supporters die zeggen dat ‘het lekker gaat bij Feyenoord’. Als iets het tegendeel aantoont dan zijn het de keiharde feiten wel. Die zijn niet suggestief. Dat is geen kwestie van smaak. Daar is gewoon geen spelt tussen te krijgen. Wie niet ziet dat het helemaal niet goed gaat met Feyenoord is Oost-Indisch doof. Of echt doof. Blind. Of heeft een bord voor zijn kop ter grote van de volledig tweede Maasvlakte. In onze optiek is er geen enkele Feyenoorder die kan zeggen dat het goed gaat met Feyenoord, want het enige dat feitelijk goed gaat is dat Feyenoord structureel er niet in slaagt mee te spelen om wat voor prijs dan ook. Dat is in onze ogen Feyenoord onwaardig en in onze ogen kan geen enkele Feyenoord-supporter dat leuk vinden.

De afgelopen tien jaar hebben wij vrijwel alles geprobeerd om Feyenoord op de rails te krijgen. We hebben meegepraat. Daar werd niet naar geluisterd. We hebben ze geadviseerd. Daar werd niets mee gedaan. We hebben ze vervloekt. Daar werd ook niets mee gedaan. We hebben op papier concrete afspraken vastgelegd. Afspraken worden niet nagekomen. We hebben zware actie gevoerd. Hielp soms. We hebben lichte actie gevoerd. Hielp nooit. We hebben een paar jaar expres de gemoederen bedaard en juist GEEN actie gevoerd om dát eens uit te proberen. Dat hielp al helemaal niets. We hebben ze gesteund met vertrouwen. Dat werd beschadigd. Het maakt niet uit wat we deden: Het bleef één grote bende van systematische ellende. Trainers vliegen er continu uit. Plannen worden verneukt en opgestart of het niets is. Geld vliegt over de balk alsof we nog altijd de rijkste club ter wereld zijn. De afgelopen tien jaar hebben wij samen met een grote, lieve, nette, goede, fanatieke, brutale, wisselende groep supporters, die we inmiddels allemaal als vrienden beschouwen, alles geprobeerd wat we maar konden bedenken: ALLES. Niets hielp met onze ‘kleine’ groep betrokken supporters. Lag het aan ons? Wellicht, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor stadionplannen, trainers, afdelingen, transfers, communicatie of de organisatie.

Is het dan helemaal zinloos? Zeker niet! Laat duidelijk zijn; wij zijn voor protesten. Niets meer doen en het door laten kabbelen is voor ons nooit een optie geweest. Wij willen met Feyenoord naar de Coolsingel en met beleidsbepalers die sneller draaien dan een ballerina gaat dat gewoon niet lukken. Wij hebben geen vertrouwen meer dat wij met deze organisatie ooit nog structureel mee kunnen doen om de landstitel. Wij zullen het moeten hebben van de steken die Ajax, PSV, AZ en Twente laten vallen. En dat is voor ons simpelweg niet goed genoeg. Wij gaan na tien jaar echter geen leiding meer geven aan protesten. We helpen waar we kunnen, we promoten waar we kunnen, wij doen ons eigen ding waar nodig. Wij steunen elk protest simpelweg omdat voorgaande lijst met feiten te bizar is om te laten lopen. Simpelweg omdat we inmiddels weten dat dit patroon niet doorbroken gaat worden door aan de zijkant te kijken en niets te doen…

Maar als geen ander weten wij inmiddels ook; als wij ooit nog op de Coolsingel willen staan zullen er meer supporters dat ook moeten willen, dus sluit je aan in de massa. Doe iets uit jezelf. Met je vrienden. Beweeg. Stilstaan is doodgaan.

Feyenoord Till we F’N Die!

Add to cart