Renovatie van de Kuip

Dagelijks vragen mensen ons: Wat vinden jullie eigenlijk van Feyenoord City? Dat is een moeilijke vraag, want Feyenoord City is niet alleen een stadion, Feyenoord City is een gebiedsvisie. Het antwoord op die vraag is dus twee dingen:

  1. De gebiedsvraag: Wij vinden de gedachte dat Feyenoord meer geld uit het gebied wil halen heel erg goed. Het is niet voor niks dat ook in eerdere plannen van zowel de BAM als Red de Kuip dit prominent naar voren kwam. We kunnen ook best wel stellen dat Feyenoord deze ideeën van deze partijen hebben gekopieerd, wat dan weer niet zo netjes is omdat die partijen echt afgezeikt zijn. Of de keuzes die ze daarin maken verstandig zijn is een tweede. Het lijkt erop dat er door haastige spoed een hele berg ongefundeerde aannames en voorstellen worden verwerkt in de plannen (ondernemers in het Feyenoord City gebied die een gedeelte van de winst af moeten dragen van hun bedrijf, foutieve inschatting van het aantal gewenste woningen, het totaal gebrek aan infrastructuur om meer dan 60.000 mensen ordentelijk te kunnen ontvangen). Feyenoord City heeft haast en daardoor worden de plannen afgeraffeld zonder naar belangrijke vragen te kijken. Haastige spoed is zelden goed. De plannen zijn niet doordacht en dat is best wel jammer, want het idee dat Feyenoord geld moet halen uit het gebied is heel erg goed. Dit staat ook helemaal los van de stadionvraag. De Kuip heeft een grotere iconische status dan welk nieuw stadion dan ook. De aanjager in het gebied kan dus net zo goed een gerenoveerd stadion zijn. Daarom vinden wij Feyenoord City een goed plan.
  2. De stadionvraag: Wat het NRC schreef klopt. Feyenoord heeft wederom blind voor nieuwbouw gekozen. Feit is dat er geen enkele argumenten meer zijn voor nieuwbouw. Je kan er lang of kort over praten. Die zijn er na 10 jaar stadiondiscussie niet meer. De Kuip is niet versleten en kan eenvoudig gerenoveerd worden voor veel lagere kosten. Nieuwbouw is exact net zo goed als renovatie in kwaliteit. Financieel is renovatie de helft of minder goedkoper en daardoor levert het (veel) meer op. De Kuip is op emotioneel vlak simpelweg onvervangbaar en daarmee is ook direct de maximale ‘iconische’ status bereikt. Een groter icoon als De Kuip gaan we NOOIT krijgen. Er zijn dus geen voordelen ten opzichte van renovatie en daarom vinden wij Feyenoord City een slecht plan.

Feyenoord City is zowel een goed plan als een slecht plan en daar zit momenteel de grootste valkuil, want Feyenoord weet dit en handelt er ook naar. De besluitvorming rond Feyenoord City is namelijk bizar, van alle belangen die worden gediend zijn de belangen van Feyenoord helemaal als laatste. De voetbalclub Feyenoord moet de kruimeltjes van de grond op likken en die gedachte vinden wij fundamenteel verkeerd. In de juiste volgorde van belangen zoals het er nu voorstaat: Gemeentebelangen, stadsbelangen, iconische belangen, stadion belangen en helemaal achter aan komt Feyenoord’s belang. Dat is 180 graden omgedraaid van alle eerdere plannen en niet zonder reden: Men wil nieuwbouw er doorheen duwen. Kost. Wat. Kost. En ook die gedachte is fundamenteel fout.

Dortmund, Flamengo, Barcelona, Liverpool en sinds gisteren Real Madrid. Alle grote voetbalclubs ter wereld kiezen momenteel voor renovatie. We gaan niet weer een heel betoog houden waarom renovatie beter is dan nieuwbouw. Die clubs kiezen niet voor niets voor renovatie en zeggen allemaal hetzelfde: “Ons stadion is een iconisch stadion dat onze club de uitstraling geeft die het verdiend”.

Lets face it: Bovenstaande stadions zijn allemaal leuke stadions hoor, maar géén van die stadions is De Kuip. Als hun stadions al iconisch zijn, dan is ons stadion Zeus, God en Allah in één. De Kuip is het Walhalla van de voetbalstadions. De Kuip is de hemel. De Kuip heeft de potentie om het grootste voetbalicoon ter wereld te worden. Fuck that. De Kuip heeft de potentie om het grootste voetbalicoon in het universum te worden.

Het kan toch niet zo zijn omdat er een paar bestuurders bij Feyenoord een hekel aan De Kuip hebben, dat De Kuip gelijk daadwerkelijk gesloopt gaat worden? Onacceptabel!!

Dus het enige dat we vragen: Zet die oogkleppen af. Geef De Kuip de kans!

(03) Reacties

  1. Goeie Column hoor en ik sluit mij er ook helemaal bij aan dat de Kuip prima gerenoveerd kan worden.
    Het plan van ”Redt de Kuip” was zo slecht nog niet en bovendien kan je zo’n plan prima doorontwikkelen totdat het naar ieder zijn wens is.

  2. De Kuip slopen komt op mij over of dat je het Colesseum in Rome plat gooit voor parkeer plekken…alle en dan ook alles moet er aan gedaan worden om de basis van de Kuip te behouden. Er omheen kunnen zaken gecreëerd worden met betere faciliteiten die nodig zijn om van Feyenoord een club voor de toekomst te maken.

Hier valt niks te ouwehoeren.

Proudly powered by Wpopal.com
Add to cart