Começo dan (da’s half Portugees en half Nederlands)… Het is de eerste week van het seizoen 2014 – 2015 en we starten hem in het Portugees. De voertaal aan de andere kant van de wereld in Brazilië waar Feyenoord momenteel de absolute boventoon voert. Eerder werd al bekend dat het CIES ‘Football Observatory’ heeft geconstateerd wat wij allang wisten: Feyenoord is de beste club op het WK. Feyenoord voert met 882 wedstrijden de ranglijst ver voor andere clubjes als Barcelona en Manchester United. Dan denk je: Ja, lekkere vergelijking. Dat is misschien wel zo, maar kijk ook eens naar de resultaten van de ‘grote spelers’. Zogenaamde toppers als Messi en Neymar presteren (weer) als een krant en laten nShirt-Oranje-Indiiets zien, Ronaldo mag al naar huis net als Rooney, Gerard, Iniesta, Xavi, Diego Costa, Bale… en vele andere. Dit terwijl onze Varkenoordgangers ‘gewoon’ met 9 uit 3 naar de tweede ronde gaan. Hoezo klasse-verschil? De Nederlandse competitie is zo slecht nog niet, we roepen het al jaren! We moeten gewoon wat meer lef tonen en ballen krijgen in Nederland. Zoals een van de Feyenoorders tegen Diego Costa zei: “Wie ben je dan joh met je Favela? Ik kom uit Rotterdam, gek!”

Martins Indi is in elk geval tot nu toe dé Feyenoorder die de harten van alle voetbalkijkers ter wereld heeft gestolen! Laten we hopen dat hij snel is hersteld van de hersenschudding. Zondag tegen Mexico komt wellicht te vroeg, maar de wedstrijd erop zeggen wij: Kijk maar uit, hij komt van Zuid! Bruno was trouwens niet de enige Feyenoorder die persoonlijk iets bereikte. Broodvoetballer (huh? Zie het jaarboek ‘Wij zijn Feyenoord!’ voor details) en momenteel Feyenoorder Daryl Janmaat behaalde een Oranje-record: De speler die de meeste minuten heeft gemaakt en ongeslagen is gebleven in Oranje, ooit. Dat het de transferprijs maar flink op mag drijven! Broodvoetballers moet je namelijk goed verkopen!

Speaking of het WK, onze nieuwe trainer FR: Fred Rutten deed er deze week ook geen doekjes omheen winden. Eerst vergelijk hij Feyenoord met een van onze aartsrivaal: Het blau und weiss, twente scheiz van Schalke ’04. Feyenoord vergelijken met waar we de meeste hekel aan hebben: moffen… Fredje, een beginnersfoutje zullen we maar hopen?! Gelukkig herstelde hij zich heel goed met een sterk staaltje Rotterdamse werklust: “Ik verwacht dat alle WK-gangers er tijdens de Champions League kwalificatie gewoon bij zijn. Vakantie krijgen ze later in het seizoen wel op een geschikt moment”. Daar houden wij dus van hé! Goed bezig FR! Wie ook goed bezig zijn, zijn de mannen van Bogue die een prachtige serie aan uitzendingen neerzetten genaamd ‘Feyenoord Till I Die’, prachtige portretten van bijzondere Feyenoord-supporters. Deze week was het aflevering 4!

_DSC0253(2)

De eerste training was deze week de officiële start van het seizoen. En was helaas andermaal in een vrijwel leeg stadion. Toch kwamen er zo’n 6 á 7000 mensen kijken in onze prachtige Kuip. De aanwezige supporters zagen de WK-sterren schitteren in afwezigheid maar Graziano Pelle heeft zich (toch redelijk onverwacht) wel gemeld voor de eerste training. De verwachting is toch wel dat hij (ook) vertrekt naar het buitenland. In dat kader is er wel een gunstige regeling ingevoerd sinds dit jaar: Spelers mogen een Europese voorronde spelen voor een andere club. Dat betekent dus dat Feyenoord er alles aan gelegen is pas in de laatste week van het transfer-window de toppers van de hand te doen. De verwachting is toch wel dat spelers als Indi, Janmaat, Pelle, De Vrij en Schaken de club gaan verlaten. Terwijl er ook volop geruchten zijn rond de net bijgetekende Lex Immers. Gelukkig voor Feyenoord lijkt de voetbalwereld Jordy Clasie te zijn vergeten, dat betekend dat onze kleine geliefde aanvoerder volgend seizoen hopelijk ‘gewoon’ in Rood en Wit te zien zal zijn. Dat is mooi, want met een stevige aderlating op het veld is Jordy nog belangrijker voor het elftal! On the bright side: Als we deze zomer voor 50 miljoen euro verkopen (wat toch wel de ondergrens lijkt te worden) dan kan Feyenoord zichzelf in één klap schuldenvrij maken!

De eerste training van het nieuwe seizoen bracht ook een aardschok te weeg wat betreft de verspreiding van Feyenoord’s merchandise in Nederland: Niet langer zal het Feyenoord-shirt in alle sportwinkels van Nederland hangen. Tegenstanders vinden het een aderlating in de landelijke uitstraling, voorstanders roemen de potentiële extra inkomsten. Feit is in elk geval dat Feyenoord nu de volle 100% aan inkomsten krijgt en in de huidige digitale-wereld zullen klanten de Feyenoord-fanshop absoluut weten te vinden. Als kers op de taart zagen wij ook nog de onthulling van een Feyenoord-shirt muur bij het Centraal Station. 24 uur per dag kan je daar nu het thuis (en straks het nieuwe uit,-) shirt uit de muur trekken. Revolutionair! Gratis tip van ons voor Feyenoord: Dezelfde automaat op Zuidplein, Zestienhoven en Shithole International plaatsen! Sleutellocaties en helemaal modern: wij houden ervan! Wij zijn met onze webshop op deze site begonnen omdat we plat gezegd ‘de fanshop kut vonden’, en hoewel het assortiment wat ons betreft veel beter kan, moeten we zeggen dat de nieuwe fanshops echt Feyenoord-waardig zijn. Op schaal van 1 tot 10 gaan ze van een 4,5 naar een 8,5. Is er dan helemaal niets te zeiken? Helaas wel: Buiten het wedstrijdshirt zijn de clublogo’s op de officiële Adidas lijn de door ons verfoeide ‘Nultien plakkers’. Een foto van een geborduurd logo als transfer gebruikt. Dit scheelt Feyenoord waarschijnlijk vele tienduizenden euro’s aan productie-kosten (en dus het eerst verdiend), maar wij vinden het jammer. Volgend jaar gewoon weer borduren dus!

Dan nog even dit: We lazen deze week een column bij onze vrienden van Wij Zijn Feyenoord over ‘het Oranje-gevoel’. De man in kwestie vond het maar idioot dat Feyenoorders nu ineens Oranje leuk moesten vinden. Welnu bij deze onze mening, want wij voelen ons dus aangesproken: Wij zijn Feyenoord! En als het Nederlands-elftal door maar liefst 11 (!) (oud)-Feyenoorders gedomineerd wordt dan zijn wij daar trots op. Dat wij Oranje niks vonden in het verleden heeft te maken met het feit dat er toen soms zelfs geen enkele Feyenoorder in speelde. De gehele passage over waarom Leroy Fer niet met gejuich naar de concurrent ging en waarom Charisteas niet met groot gejuich werd ontvangen laten we maar gewoon achterwege: Als je niet snapt waarom wij Feyenoorders in Oranje wel leuk vinden en smouzen in Feyenoord-shirts niet dan is een discussie vrij zinloos.

Precies net zo zinloos als het volgende, gezien bij de eerste training: Trainingspak van AC Milaan, trainingspak van Chelsea. En allemaal laten ze De Kuip branden. En dan vragen mensen zich af waarom wij een hekel hebben aan andere club-kleding voor dagelijks gebruik in Rotterdam en bij Feyenoord in het bijzonder?

IMG-20140626-WA0006

Dit was Week 1. Tot volgende week!

(01) Reacties

  1. Aan degene die dit geschreven heeft: zoals je waarschijnlijk weet zijn er veel fakkels bij de 1ste traininfg van feyenoord. Dit om nog meer sfeer in het stadion te krijgen. Nadat er een aantal fakkels zijn afgestoken (ikzelf in mijn AC Milan trainingspak rechtsonder op de foto met feyenoord shirt eronder én zonder fakkel )merkte ik dat vrijwel iedereen in de buurt van het brandende stoeltje zijn best deed om dit te blussen. Het is mij vervolgens gelukt om de rechterkant uit te maken. Toen we merkten dat het onmogelijk was om de linkerkant uit te maken zijn een aantal mensen hulp gaan vragen bij de stewards die het kleine brandje vervolgens blustten. Daarom lijkt het me handig om voortaan niet zomaar dingen op te schrijven die totaal niet waar zijn en nergens op gebaseerd. Je wekt hiermee namelijk de indruk bij lezers dat de supporters van Feyenoord met een buitenlands trainingspak verantwoordelijk zijn voor schade in De Kuip. Bovendien deed ik niet mijn feyenoord pak aan omdat ik bang was dat deze misschien zou beschadigen door één van de fakkels,dit vond ik minder erg als het gebeurde bij mijn ac milan pak.

Hier valt niks te ouwehoeren.

Add to cart