Na de domper in Zwolle staat zondag de eerste officiële thuiswedstrijd van het seizoen op de agenda: Feyenoord – FC Twente. Hallo, daar zijn we weer dus. Waar Van Hanegem zich in het Algemeen Dagblad van maandag jl. nog afvroeg ‘wat die gasten van Feyenoord in de a voorbereiding hebben gedaan’, zal het aan onze voorbereiding niet liggen. Met dank aan FOX Sport begint de PMDS alweer veel te vroeg in de ochtend (12:30 = KUT!), maar met dank aan de mannen van Lunatic News en Postbus 1908 zal de tijd weer vliegen:

Vanaf 10:00 uur staan op verschillende plaatsen rond het stadion – waaronder uiteraard ook Varkenoord – verkopers klaar met zowel de 68e uitgave van het prachtige fanzine Lunatic News als het unieke supportersjaarboek Hallo, daar zijn we weer. En alsof dat nog niet mooi genoeg is koop je ze samen voor slechts EUR 25,00, inclusief tassie. Oftewel: Een gratis fanzine (64 pagina’s pure proza) bij aankoop van liefst 336 pagina’s met honderden niet eerder vertoonde foto’s en vele niet eerder gepubliceerde verhalen uit weer een bijzonder seizoen.

Bovendien is het voorlopig de laatste gelegenheid om ‘Hallo, daar zijn we weer’ op een wedstrijddag – en dus zonder verzendkosten – mee te nemen.

De recensies zijn lovend (‘Nóg beter dan het eerste boek’ / ‘Verdient werkelijk een prijs’ / ‘Besteld voor op vakantie, nu al uitgelezen en vakantie moet nog komen’  ‘Heerlijk boek’). Nog niet overtuigd? Onderstaand een exclusieve voorpublicatie. Morgen en zaterdag nog één.

07.10.2012 | FC Groningen – Feyenoord

Aangezien de Euroborg op een godverlaten stuk industrieterrein ligt, wordt besloten om eens een rondje rond het stadion te maken waar we al verschillende groepjes Feijenoorders tegen komen. Vele deuren zijn echter gesloten, behalve die van het casino onder het stadion. Daar maar een kijkje nemen dus, binnen krijgen we te horen dat er geen bier is, maar dat de koffie wel GRATIS is. Aldus wordt onder het genot van een bakkie pleur het verdere programma van de PMDS besproken. Er wordt afgesproken het rondje stadion af te maken en als er niets open is of er geen bier wordt geschonken we toch maar richting stad vertrekken en daar ons vertier zoeken. Na nog een aantal deuren geprobeerd te hebben, blijkt er nog een deur open te zijn en deze ruimte wordt dan ook betreden. Links naar de bioscoop of rechts naar… geen idee, maar die deur is ook open. Wat er daarna gebeurt is weer typisch voor een dagje uit met Feyenoord. Het gaat ongeveer zo:

Barman: ‘Goedemorgen heren en dames.’
Wij: ‘Goedemorgen, schenken jullie ook bier?’
Barman: ‘Oei, dat zou ik even aan m’n manager moeten vragen, een ogenblik, ben zo terug.’
Wij: ‘Tuurlijk jongen, ga even vragen, wij wachten wel even.’

Ondertussen valt het ons op dat er wel erg veel mensen met jasjes van Eredivisie Live rondlopen…

Barman: ‘Heren, er mag bier geschonken worden.’
Wij: ‘Gelukkig, doe maar tien bier, een cola en een sinas.’
Barman: ‘Oei, dat is wel veel werk zo in één keer, maar frisdrank mag u zo pakken en daar staat het buffet waar u gebruik van kan maken.’

Ik zie broodjes hamburger voorbij komen, maar ook complete maaltijden met groente en vlees. Ja, er is zelfs een softijsmachine, dus ook die bak wordt geplunderd. Terwijl de zaal in hoog tempo leeg loopt, de Eredivisie Live-jackies moeten namelijk wel écht werken, en wij de barman nog een paar keer helpen met bier rondbrengen, komt plotsklaps de manager eens informeren wie we eigenlijk zijn.

Manager: ‘Goedemorgen heren, van welke zender zijn jullie?’
Marcel: ‘TV Rijnmond, meneer’
Manager: ‘Met zo veel?!’
Marcel: ‘Ja, belangrijke wedstrijd eh, nemen we altijd serieus.’
Manager: ‘Met wie hebben jullie afgesproken dat jullie hier konden komen eten en drinken?’
Marcel: ‘Pffff, dat weet ik niet meer, het is telefonisch gegaan en kan me de naam niet meer herinneren.’
Manager: ‘Ik zal even moeten natrekken of TV Rijnmond hier ook voor aangemeld is, want dit alles is gratis en u moet hiervoor aangemeld zijn, blijft u even zitten?’
Marcel: Uiteraard, meneer.’

Kortom: ‘Hallo, daar zijn we weer’, een boek vol komische, serieuze en emotionele verhalen. Over Feyenoord. Kameraadschap. Clubliefde. Humor. Grote blijdschap en gedeelde smart. Een absolute aanrader voor in de bus of de trein. Op het strand of balkon. In de tuin of in bad. Voor supporters, door supporters.

En alsof dit allemaal nog niet mooi genoeg is, maken de mannen achter dit boek een groot deel van de winst over naar Vereeniging De Feijenoorder, zodat hiermee weer tal van sfeeracties in het stadion georganiseerd kunnen worden.

Add to cart