Na de domper in Zwolle staat zondag de eerste officiële thuiswedstrijd van het seizoen op de agenda: Feyenoord – FC Twente. Hallo, daar zijn we weer dus. Waar Van Hanegem zich in het Algemeen Dagblad van maandag jl. nog afvroeg ‘wat die gasten van Feyenoord in de voorbereiding hebben gedaan’, zal het aan onze voorbereiding niet liggen. Met dank aan FOX Sport begint de PMDS alweer veel te vroeg in de ochtend (12:30 = KUT!), maar met dank aan de mannen van Lunatic News en Postbus 1908 zal de tijd weer vliegen:

Vanaf 10:00 uur staan op verschillende plaatsen rond het stadion – waaronder uiteraard ook Varkenoord – verkopers klaar met zowel de 68e uitgave van het prachtige fanzine Lunatic News als het unieke supportersjaarboek Hallo, daar zijn we weer. En alsof dat nog niet mooi genoeg is koop je ze samen voor slechts EUR 25,00, inclusief tassie. Oftewel: Een gratis fanzine (64 pagina’s pure proza) bij aankoop van liefst 336 pagina’s met honderden niet eerder vertoonde foto’s en vele niet eerder gepubliceerde verhalen uit weer een bijzonder seizoen.

Bovendien is het voorlopig de laatste gelegenheid om ‘Hallo, daar zijn we weer’ op een wedstrijddag – en dus zonder verzendkosten – mee te nemen.

De recensies zijn lovend (‘Nóg beter dan het eerste boek’ / ‘Verdient werkelijk een prijs’ / ‘Besteld voor op vakantie, nu al uitgelezen en vakantie moet nog komen’ / ‘Heerlijk boek’). Nog niet overtuigd? Onderstaand een exclusieve voorpublicatie. Morgen nog één.

31.07.2012  | Dynamo Kiev – Feyenoord

De volgende ochtend vervolgen we onze weg naar de grens van de Oekraïne (Medyka), waar we tegen de middag aankomen. Het is ondertussen al weer snikheet bij de grensovergang en we staan in de lange colonne van honderden andere automobilisten en vrachtwagens. De uren kruipen tergend langzaam voorbij, enkele vrachtwagenchauffeurs hebben er genoeg van en beginnen een soort toeterserenade, maar zonder succes: het duurt en het duurt maar…

Eindelijk zijn we aan de beurt, we hopen deze dag nog flink wat kilometers te kunnen maken. Richting Kiev, misschien tot Lviv, maar… al snel vervliegt onze hoop. De beambte bekijkt onze paspoorten kritisch en wenkt ons richting het kleine, snikhete douanehokje alwaar een soort veredelde Helga (Alo Alo) ons van top to teen neerbuigend bekijkt. In gebrekkig Engels vraagt ze wie we zijn en wat we komen doen. We zijn nog steeds enthousiast en ik zeg in het Engels ”We gaan op vakantie naar Kiev, daar zijn we zooooo nieuwsgierig naar sinds we het EK hebben gezien…” (Tja, je moet toch wat zeggen). Weer kijkt ze in de paspoorten en de autopapieren. Waar is onze verklaring van de notaris? Dat we deze auto mochten lenen? Ik begin te stotteren, want ik wist hier niets van. Misschien naïef maar ik heb nog op internet gekeken… en hier niets over gelezen. Ik probeer haar te wijzen op de papieren van Peters broer met natuurlijk dezelfde achternaam en geef haar het internationale leaseservicenummer dat gebeld kan worden als er problemen zijn. Maar nee hoor… weer dat paspoort doorbladeren. Opnieuw met elkaar overleggen en dan spreekt ze resoluut: ‘YOU GO BACK TO HOLLAND!’ Huh? Ik zeg dat dit geen goede optie is en dat er toch een oplossing moet zijn. Ze kijkt even naar de gluiperig ogende beambte naast haar, spreekt wat in het Oekraïens, schudt haar hoofd en bonjourt ons i zo het kantoortje uit. Onze paspoorten krijgen we niet terug. Daar staan we dan, niemand die ons wil helpen, zon, hitte, dorst. Pfff… Na weer een uur wachten weer een beambte met – godzijdank – onze paspoorten en een niet te lezen proces verbaal (op Peters naam) en of ik dat maar wil ondertekenen. Ja hoor, alles om hier maar weg te mogen. Vervolgens worden we via een sluiproute naar de grensovergang richting Polen gedirigeerd, of we daar maar weer achter in de rij willen gaan staan. Dacht het dus niet, ik word me toch kwaad en begin met mijn handen te gebaren; “We have been waiting here for seven hours, are you crazy?!”. De mensen achter me deinzen achteruit…

Lees de rest in Jaarboek 2012 – 2013, Hallo daar zijn we weer!

Kortom: ‘Hallo, daar zijn we weer’, een boek vol komische, serieuze en emotionele verhalen. Over Feyenoord. Kameraadschap. Clubliefde. Humor. Grote blijdschap en gedeelde smart. Een absolute aanrader voor in de bus of de trein. Op het strand of balkon. In de tuin of in bad. Voor supporters, door supporters.

En alsof dit allemaal nog niet mooi genoeg is, maken de mannen achter dit boek een groot deel van de winst over naar Vereeniging De Feijenoorder, zodat hiermee weer tal van sfeeracties in het stadion georganiseerd kunnen worden.

Add to cart