Voetbalsupporters zijn tuig en uit-fans moeten niet meer toegelaten worden bij wedstrijden, aldus Joost Eerdmans. Celtic-fans goten zich vol met alcohol om daarna ongestoord te gaan rellen, aldus de Spits. En als we ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers moeten geloven, gaat het elke week compleet los bij voetbalwedstrijden. Wanneer stopt de demonisering van voetbalsupporters?

Foto: lunaticnews.nl

Dertien jaar ga ik nu naar Feyenoord. In de beginjaren wat minder dan nu, maar sinds een jaar of acht, negen, vrijwel alle thuiswedstrijden en daarna ook veel uitwedstrijden. Eerst op Vak J, een rustig vak, later op het beruchte Vak S en nu al weer een aantal jaren op Vak X, achter de goal, door m’n vader wel eens de ‘jongenstribune’ genoemd. In die dertien jaar heb ik me maar één keer bedreigd gevoeld: toen politieagenten met getrokken wapens in de entree van het Maasgebouw stonden om de woedende meute weg te drijven.

Natuurlijk, er werd wel eens gereld en er vlogen wel eens stenen rond De Kuip. De eerste keer dat ik dat zag ging ik pas heel kort naar wedstrijden. Dat was bij Feyenoord – Fortuna Sittard in 2001, toen een enorme groep supporters na de, verloren, wedstrijd het Maasgebouw opzochten. Daar begreep ik toen weinig van, maar in de jaren daarna stond ik regelmatig zelf voor dat gebouw m’n woede over de geleverde prestaties en vooral het, in onze ogen, falende beleid van de clubdirectie te uiten. Altijd geweldloos. Ik kan ook helemaal geen stenen gooien.

Soms gebeurt er wat bij voetbal, zoals na Feyenoord – Kuban Krasnodar eerder dit seizoen, toen ME’ers een vader en zoon het ziekenhuis in sloegen. Verkeerde plaats, verkeerde moment, of symbolisch voor een dieper probleem? Ik denk dat laatste. Voetbalbond KNVB en de clubs zetten sinds een paar jaar in op ‘normalisatie’; de relatie tussen politie en supporters moet ‘normaliseren’. Dat klinkt nobel, maar de uitwerking is vooralsnog geweest dat er meer verplichte buscombi’s zijn opgelegd, politiegeweld is toegenomen en daarmee ook de frustraties tegen die agenten. Politieagenten die een vriend van me aanspreken op een trip naar het buitenland met wat Feyenoord-vrienden, en dat ze overwegen “ook maar een mannetje te sturen om jullie in de gaten te houden”. Agenten die je nooit gezien hebt maar bij je voor en achternaam noemen. Agenten die onschuldige supporters met geweld van de tribunes willen verwijderen. De spanning tussen politie en supporters neemt juist toe, van normalisatie is helemaal geen sprake.

Het ‘videoteam’ van de politie brengt voor, tijdens en na wedstrijden supporters in beeld. Iedereen wordt gefilmd en gefotografeerd, schuldig en onschuldig. (foto: lunaticnews.nl)

Boos kan ik dan ook worden als ik lees dat het weer de voetbalsupporters waren die het allemaal deden. Jaja, dat tuig, kaal, getattoeerd en natuurlijk strak van de dope – allemaal! Vaders en zonen kunnen niet meer samen naar het stadion! Nu doe ik dat dus al dertien jaar maar het aantal incidenten dat we hebben gezien is op één hand te tellen. En aangezien vaders en zonen zomaar het ziekenhuis in geslagen kunnen worden door ME’ers, waarvan ik weet dat er sommige zélf onder invloed zijn van drugs, gezien hun enorme pupillen en kauwende wangen, geloof ik eerder dat politie het onveilig maakt dan supporters.

Maar toch, het zijn de supporters die alles doen. Daarom moeten uit-fans maar verboden worden bij wedstrijden, als Joost Eerdmans. Begrijpt hij niet, los van de absurde populistische inhoud van z’n uitspraken, dat dit pragmatisch gezien niet gaat werken? Dat er dan juist meer uit-supporters tussen het thuispubliek gaan zitten, zoals we nu gedwongen worden te doen bij Ajax – Feyenoord? Dat onveiligheid misschien juist wel toeneemt met zijn maatregel? En begrijpt CU-Kamerlid Segers niet dat voetbal de schatkist jaarlijks miljoenen euro’s oplevert? Natuurlijk, politie-inzet kost geld, maar met de hoge salarissen en daarbij horende belastingafdracht, ticketverkoop enzovoort, gaan er jaarlijks miljoenen euro’s via voetbalclubs naar de staatskas.

De vraag is nu: wanneer stopt de criminalisering en demonisering van voetbalsupporters? Hoe lang pikken we absurde buscombi’s naar clubs NEC, Go Ahead Eagles en Cambuur nog? Hoe lang accepteren we nog dat er politiefuiken worden opgezet om ons uit gemeentes te weren? Dat er snelwegen worden afgezet om ons tegen te houden? Dat je een platte lat in je nek krijgt als je te kritisch bent tegen ME’ers? Dat politici en media ons wegzetten als de criminelen? Dat je een stadionverbod riskeert als je je eigen club wilt zien spelen tegen de aartsrivaal? Dat politieagenten je privéleven en vakanties kennen en je daarop aanspreken?

Hoe lang pikken we het nog?

Dat het ook anders kan bewijst Celtic op haar clubsite, waar ze zich uitspreekt tegen de behandeling van haar eigen supporters in Amsterdam.  

 

Bron: Leven met Feyenoord

Add to cart