Lachwekkende Situatie

Vorige week schreef ik een stukje proza waarin wij onze voorliefde voor Stadion Feijenoord wederom niet onder stoelen of banken staken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat De Kuip in al zijn schoonheid én tekortkomingen de ultieme huisvesting voor Feyenoord is. De Kuip is niet zomaar een stadion. Het is een groot gedeelte van de identiteit van de Stadionclub, die niet voor niets juist die bijnaam heeft gekregen. Wij vinden dat je je merkidentiteit niet zomaar aan moet passen, dat is namelijk 85% van je merkwaarde. Daarom heeft Heineken de kleur van zijn kratten en flessen aangepast aan hun logo, zal Coca Cola nooit zijn huisstijl veranderen van rood naar blauw en zal Apple geen tros druiven nemen als logo Daarom zal Google niet ineens een op juiste wijze gespelde versie van hun naam hanteren en zal ‘Oranje’ nooit thuisduels in het paars gaan spelen.

Identiteit is alles. Dat maakt van een groot bedrijf een grootmacht. Het gaat trouwens een ander verhaal worden als je identiteit zo slecht is als die van het Gelredome of de ArenA, dan moet je alle zeilen bijzetten om er iets van te maken. Koude, kille, betonbakken waar niemand wat bij voelt. Door geen enkele bezoeker geliefd. Het handjevol mensen dat een tatoeage heeft van die stadions doet het uit rancune jegens Het Origineel, niet omdat ze hun stadion met trots willen dragen. De bergen mensen die een tatoeage hebben van De Kuip daarentegen doen dat uit liefde. Hun stad. Hun club. Het is de reden waarom er het afgelopen jaar meer tatoeages zijn gezet van De Kuip dan ooit! Als afscheid nemen zoveel pijn doet weet je dat het nooit de juiste keuze kan zijn.

Een risicoanalyse schreef nieuwbouw af als ‘onwenselijk, amateuristisch en onuitvoerbaar’.

Contradictie die we niet zagen aankomen.

Jarenlang waren er kritische geluiden te horen die het voorgaande durfden te betwisten. De directie van Feyenoord riep immers ‘van emotie kan je niet leven’, en terecht. Van emotie kan je ook niet leven. Feit is wel dat je met emotie veel meer geld kan verdienen dan zonder emotie. Gelukkig lijkt er dan eindelijk ook enige realiteitszin te ontstaan bij Feyenoord. De verkenners zijn eruit: Er is geen betere optie dan het behouden van De Kuip. Uit de verkenning bleek namelijk, zoals wij hadden verwacht, dat de geschatte inkomsten bij nieuwbouw vrijwel evenredig zijn aan die van renovatie. Alsof dat ene feitje nog niet genoeg is om direct voor renovatie te kiezen (omdat je dan je succesvolle identiteit kan behouden)… zijn de (bouw)kosten en het afbreukrisico van nieuwbouw ook nog eens vele malen hoger dan bij renovatie. Een risicoanalyse schreef nieuwbouw af als ‘onwenselijk, amateuristisch en onuitvoerbaar’.

Wij vinden het toch wel heel bijzonder dat juist dat de woorden waren die de zogenaamde ‘wijze’-mensen bij Feyenoord gebruikten om renovatie weg te zetten na een gesprek van een half uur met Red de Kuip. Nu blijkt dat we met een nieuw stadion hadden geëindigd in de middenmoot van de Eredivisie vragen wij ons af: Waarom trekt niemand zijn voorlopige consequenties? Natuurlijk is het slechts een voorlopig advies van de verkenners, maar de kans dat de verkenning toch voor nieuwbouw gaat is ongeveer net zo groot als dat Feyenoord dit seizoen nog kampioen gaat worden. Begrijp ons niet verkeerd, mensen die goed werk doen mogen wat ons betreft altijd blijven zitten, maar deze situatie omtrent een aantal kernspelers is lachwekkend aan het worden. Zo mogelijk nog lachwekkender is de reactie van Commissaris Rene van Ierschot die vandaag in de krant ferm stelt “Kuipbaas blijft zitten”. Hoewel geschiedenis leert dat als mensen dit hardop gaan zeggen de messen reeds zijn geslepen en de hakblokken staan opgesteld. Toch is de unanieme keuze van Feyenoord voor kansrijke renovatie net zo bizar als het traject van de kansloze nieuwbouw. 7 jaar achterstand en 6 miljoen euro ontwikkelingskosten voor een plan dat zo matig was dat het niet eens op tafel mag blijven liggen tussen de plannen die er echt toe doen! Op bizarre wijze schofferen van beide renovatie-partijen BAM en Red de Kuip, en onder de streep doodleuk stellen dat die mensen moeiteloos een renovatietraject kunnen begeleiden.

Wij zijn slechts supporters met een gebalanceerde mening, maar laten we eerlijk zijn: Er is toch niemand op aarde die met iemand aan tafel gaat zitten die je zo geschoffeerd heeft, of in een geval nog erger: door het slijk gehaald?

Dit begint echt comedy capers te worden. Een lachwekkende situatie!

 

Add to cart