2015. Het jaar van 10 jaar FRFC1908, en wat een ritje is het geweest! Het komende jaar gaan we je elke maand verblijden met een uniek achtergrond verhaal. Vele van jullie volgen ons al vanaf het begin, vele van jullie kennen ons nog maar net. Wie je ook bent en hoe lang je ons al volgt: In deze 12 verhalen ga je dingen lezen die je nooit had verwacht, nooit had gedacht en waarschijnlijk ook niet meer van ons zal zien. Het leukste van 10 jaar FRFC1908 is namelijk dat we 10 jaar lang alles hebben bewaard, gekoesterd voor een dag als deze:

Nr. #1: D-Day – De Jeugdzonde van FRFC

KrantenknipselToen we jaren geleden voor het eerst “als jonge broekies” bij een supportersoverleg zaten kwam er aan het einde van de avond een van de mannen van de ‘echte’ harde kern naar ons toe en stelde de vraag: Waarom zijn jullie FRFC1908 en niet SCF1908? Het antwoord daarop was eenvoudig: “Wij zijn geen groep, geen SCF, wij kunnen die naam nooit dragen en zullen dat dus ook niet doen”. Het ijs was gebroken en ‘vertegenwoordigers’ van FRFC1908 mochten voortaan overal aanschuiven. Wat ik (de auteur, red.) zelf altijd mooi heb gevonden is dat FRFC1908 niemand vertegenwoordigd en dus automatisch ook iedereen. Wij zijn geen groep die groeps-uitingen heeft, waar je bij kan horen of waar je een lidmaatschap van kan nemen. Wij zijn een wisselende groep creatieve Feyenoorders die ‘gewoon’ dingen doen om Feyenoord continu groter en gekker te doen voorkomen. Zoals jullie allemaal inmiddels wel weten zijn wij van de ludieke acties, van het op bizarre wijze verspreiden van het woord, van de gerse spandoeken en dat soort gekkigheid. Geweld staat dus eigenlijk niet op onze menu-kaart. We hebben er niet veel mee. Feyenoord zonder geweld is voor ons ook perfectie, maar toch is de ‘geboorte’ van FRFC1908 onlosmakelijk verbonden met de grootste orgie van geweld die Feyenoord de afgelopen 10 jaar heeft gezien. Say what?

Elke Feyenoorder die al wat langer mee gaat weet hoe gek het was: 17 april 2005. Feyenoord – 020. Waarschijnlijk ook de laatste “echte” Feyenoord – Ajax die ooit heeft plaats gevonden: geen betutteling, geen bizarre afrasteringen, gewoon met uit-supporters uit elke windstreek behalve ShitCity. Een klassieker zoals een klassieker hoort te zijn dus, althans dat vinden wij. De gemeente was de vele manuren voor de Rotterdamse gendarme een beetje zat aan het worden en besloot dus een trein vol snavels vlak voor het Varkenoordse viaduct tot stilstand te brengen: met alle gevolgen van dien. Dankzij de politie vlogen rond 10:30 de eerste stenen dus al in het rond op Zuid. De smouzen kwamen het stadion niet in en moesten verplicht buiten wachten. Tijdens de wedstrijd braken ze uit en kwamen ze op het voorplein. Feyenoord verspeelde in de laatste minuten van de wedstrijd een 2-1 voorsprong en uiteindelijk verloren wij met 2-3. Buiten zaten 600 snavels te feesten… dat was van korte duur! Het rellen zou niet meer stoppen voor de zon onder ging. Het werd hele gekke dag op Zuid waar letterlijk: Alles losssssssss ging. Enkele weken later was daar dan “opsporing verzocht” een ME’er die een jankverhaal op TV ging ophangen hoe erg het allemaal niet was geweest, terwijl hij juist bij de ME ging omdat hij kickte op rellen. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Reden voor één der oprichters van deze website om nog ruim vóór de oprichting van deze website de navolgende video te maken. We mixten een eigen track uit diverse andere tracks, we zochten er video’s bij, we verzamelden foto’s. We hadden geen website, maar we haalden wel de krant! Achteraf bezien was het misschien niet slim, het is niet de video waar we het meest trots op zijn, maar het was wel de eerste serieuze video van Feyenoord die op internet verscheen en is inmiddels meer dan 2 miljoen keer bekeken! Wijsheid komt met de jaren, dus zo’n video als deze zal je van ons nooit meer zien. Maar in 2005 was dit aardig gek… en alle hits deed ervoor zorgen dat we toe gingen werken naar onze eerste officiële video: De afscheids-tribute van Dirk Kuyt.

Saillant detail: Zoals je leest sloeg de Politie toen ook al regelmatig de plank volledig mis. We zijn geen hooligans en de enige die we probeerde te prikkelen was de zielige ME’er die ineens alleen klappen kreeg in plaats van alleen uit mocht delen.

Let op: In 2005 was dit dus echt een hele gekke HD video hé. Dus niet zeuren over de armoedige videokwaliteit. YouTube bestond nog niet eens. Hahaha. Aardig gek!!

Voor de liefhebbers hieronder nog de originele track op Soundcloud. Downloaden maarrrrrr:

Add to cart