“De haat richting ajax wordt voor Rotterdammers versterkt door jaloezie.” Zomaar een oneliner die ik las na een gedenkwaardige avond in de Kuip. Ik denk voor veel van mijn medesupporters een herkenbare en terugkerende sneer van collega’s, klasgenoten, vrienden of familie die niet weten wat liefde is.

Deze ene zin zette mij aan het denken. Waar zou ik jaloers op moeten zijn? Dat heb ik ze dus maar meteen gevraagd. Wat kreeg ik te zien? Cijfers. Overwinningen, kampioenschappen, Europacups. En juist daar zit het hem nou in. Natuurlijk begrijp ik dat zij blij zijn met kampioenschappen, overwinningen en Europacups. Maar is dat wat liefde is? Daar ben ik alles behalve jaloers op.

Mijn liefde voor Feyenoord zit in mijn hart, ik ben er mee geboren en ik weet zeker dat ik er ook mee dood zal gaan. De liefde die er voor zorgt dat je kippenvel krijgt van elk geluid in de Kuip, die je de tranen in je ogen doen opwellen als je luistert naar het zinderende commentaar op Radio Rijnmond na de 1-0 in de klassieker. De liefde die je week maakt bij alles wat Feyenoord is. De liefde die niet voortkomt uit cijfers.

Feyenoord is de Kuip, het mooiste stadion van Nederland. Daar waar je nog gebogen over oude pisbakken staat, daar waar je nog bij gammele eettentjes je broodje kroket met een biertje haalt. Daar waar je een halve meter de lucht in deinst wanneer we scoren en met 50.000 mensen het hele stadion doen trillen. Daar waar iedereen elkaar in de armen valt als het goed gaat, maar waar ook iedereen elkaar steunt als het slecht gaat. Dat is Feyenoord. Dat is liefde. Voor de club, maar ook voor elkaar. Omdat we nou eenmaal allemaal zijn geboren met Feyenoord in ons hart.

Feyenoord is voor mij meer dan winnen of verliezen, meer dan kampioen worden of vijfde eindigen in de competitie. Feyenoord is meer dan elf spelers op het veld. Feyenoord is sterker door strijd, geen woorden maar daden, hand in hand kameraden. Dat is waar Feyenoord voor staat en waar ik me voor de volle 100% mee kan identificeren. De instelling waarmee wij allemaal in het leven staan. Je moet hard werker om te bereiken wat je wilt, niet lullen maar poetsen en samen staan we sterk. Die instelling, dat is Feyenoord en die instelling maakt mij trots. Geen haar op mijn hoofd die dat zou willen inruilen voor meer sterren op mijn Feyenoord-shirt.

Michel Heijmen

Add to cart