LYRICS


CHAMPIONS

U-NIQ x ROYA2FACES x REMY RIDOTTO

KAMPIOENEN ALLEEN MAAR DADEN,
PUUR GEFOCUST EN VASTBERADEN. NIKS VERLIEZEN.
THUIS BIJ ONS, IN DE KUIP, VALT ER OOK NIKS HALEN. MET ZN ALLEN
OP DE COOLSINGEL EN ‘T HOFPLEIN NET ALS MONOPOLY.
IN MEI HEBBEN WE DIE SCHAAL TE PAKKEN.
ROTTERDAM IS DAN VUUR MET OLIE.
CAN’T CONTROL ME HELEMAAL WAUS.
VROEGER KLEEDDEN WE IN HELEMAAL AUS.
JOHN DE WOLF, REGI BLINKER WAT WEET JE VAN DIE GOUDEN LINKER.
JOSZEF KIPRICH EN HENKIE FRÄSER WE ZIJN JULLIE NOOIT VERGETEN!
IN ‘T STADION MET 12DE MAN IS ER VREES.
NIEMAND DIE WAT MAKEN KAN!

NIEMAND IN ‘T LAND KAN PRATEN. ROOD WIT FEYENOORD. 010.
ROTTERDAM VULT DE STRATEN. CHAMPIONS: WE THE TEAM! (2 X)

WIJ ZIJN FEYENOORD!
HIER MET DIE SCHAAL… MANNEN VAN STAAL
ZE BRENGEN ‘T! BRENGEN ‘T! (2 X)

VILHENA, BOTTEGHIN, EL AHMADI EN ELIA. BERGHUIS, JØRGENSEN,
KARSDORP EN TOORNSTRA. EN NATUURLIJK MOET IK KUYT NOEMEN
NET ALS KONGOLO EN JAN-ARIE. BACKBONES VERMEER EN JONES, VAN
BRONCKHORST DIE KRIJGT DE KROON!

NIEMAND IN ‘T LAND KAN PRATEN. ROOD WIT FEYENOORD. 010.
ROTTERDAM VULT DE STRATEN. CHAMPIONS: WE THE TEAM! (2 X)

(ROYA2FACES):
WE HAKKEN ALLE BENEN NET ALS LEO.
TROUW GEBLEVEN ZELFS IN BERNABEU.
HET IS EEN FEIT. DEZE PRIJS.
KAMPIOENEN. MEDE DANKZIJ TERENCE.
ELLY LIET ZE STAAN MET AKA-PANNAS.
KARIM LAAT ZE SPRINGEN MET ZIJN TACKLES.
LEGIOEN. MIJN DANK IS GROOT.
TOT MIJN DOOD BEN IK VOOR FEYENOORD!

NIEMAND IN T LAND KAN PRATEN. ROOD WIT FEYENOORD. 010.
ROTTERDAM VULT DE STRATEN. CHAMPIONS: WE THE TEAM! (2 X)


ACHTERGROND VERHAAL


Een week voor de toen nog mogelijke kampioenswedstrijd Excelsior – Feyenoord word ik gebeld door Dennis, de manager van producer Remy Ridotto, met wie wij eerder het nummer Rood-Wit hebben gemaakt. Dennis zegt dat we juist nu een kampioensnummer moeten maken voor Feyenoord, hij overtuigt mij van zijn plan en neemt contact op met diverse artiesten met de vraag wie een nummer voor Feyenoord wil maken. Diezelfde middag word ik teruggebeld waarbij Dennis aangeeft iemand te hebben geregeld. Het is U-niq, de grondlegger van de Rotterdamse hiphop-scène. U-niq is direct enthousiast over het idee van een kampioensnummer en hij geeft aan iets te willen doen voor de stad Rotterdam, voor Feyenoord.

Een jaar voor dit idee kwamen we via een oud clipmaker in contact met Royston Drenthe. De oud-speler die drie jaar in de jeugd van Feyenoord heeft gespeeld en later tussen 2000 en 2003 uitkomt voor Feyenoord 1. Na zijn geweldige laatste seizoen werd hij beloond met een transfer naar één van de grootste clubs ter wereld, Real Madrid. Royston heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij buiten een Feyenoord-speler ook echt supporter is van de club. Royston heeft zelfs een tatoeage op zijn been met het clublogo van Feyenoord. Vanuit FRFC1908 hebben we hem vorig jaar een shirt en cap toegestuurd, puur omdat we het tof vinden dat hij Feyenoord overal promoot. Bij toeval loop ik kortgeleden bij een concert Royston tegen het lijf. Ik begroet hem en check nog even of hij nog steeds de FRFC Gear met trots draagt. In zijn Snapchats zag ik namelijk wel dat hij het had ontvangen en gedragen. Hij is meteen enthousiast en dankt voor de kleding. Royston geeft aan dat hij nu voornamelijk bezig is met muziek en zijn rapcarrière. Als ik zeg dat we met FRFC ook elk jaar nieuwe Feyenoord-nummers uitbrengen is hij direct enthousiast. Hij pakt zijn telefoon en zegt “hier zet je nummer in mijn telefoon”. Op het moment dat Royston zijn telefoon geeft, loopt hij zelf weg. Mijn maat en ik kijken elkaar aan en terwijl ik mijn nummer in zijn telefoon zet is hij vervolgens zelf aan het aan het dansen met zijn kinderen. Na een minuut of vijf vraag ik of hij toch niet zijn telefoon terug wil. Wat later blijkt, typisch Royston Drenthe, goed van vertrouwen en hij gaat met je om alsof je elkaar al jaren kent.

Terug naar de week van Excelsior – Feyenoord. Nu U-niq het nummer wil maken komt al vrij snel het idee om te vragen of Royston ook niet mee wil doen in de track. U-niq en Drenthe zijn goede vrienden en ze hebben tenslotte al eerder een nummer gemaakt. Het zou voor deze track wel heel kick zijn als de oud-speler nu zelf een nummer zou maken voor Feyenoord. U-niq polst bij Royston of hij interesse heeft om mee te doen met dit project en Royston geeft aan zeer enthousiast te zijn en mee te willen werken.. Voor Feyenoord, door Feijenoorders! Het is vier dagen voor de mogelijke kampioenswedstrijd en het lijkt bijna onmogelijk in zo’n korte tijd een heel nummer te schrijven, opnemen en om een clip te schieten. U-niq flikt het echter binnen twee dagen. Hij regelt de Soul Sisters om een jingle in te zingen en de videocrew van Anil Jansen om de clip te monteren. U-niq neemt de hele track binnen anderhalve dag op en producer Remy Ridotto maakt nachtdiensten om het nummer te produceren. Een dag later sluit Royston aan in de studio om zijn 8 bars voor de track te schrijven en direct op te nemen.

No Pyro No Party

Zaterdag. Een dag voor de wedstrijd spreek ik met mijn maat Sven, de vaste film editor van FRFC1908, en Royston af om de laatste shots te maken voor de videoclip. We spreken af in de studio van zijn oom in Spijkenisse. We worden gastvrij ontvangen en luisteren gezamenlijk naar de afgemonteerde versie van de track die Remy zojuist heeft afgemixt en door heeft gestuurd. Iedereen is tevreden met het eindresultaat. Royston laat vervolgens in de studio zijn nieuwe nummers horen voor de EP die hij binnenkort gaat uitbrengen. Terwijl in de studio de nummers achter elkaar doorspelen zie ik in gedachte Royston nog bij Feyenoord spelen. Ik ben ondertussen twee dagen met Royston op pad. Door de relaxte manier hoe Royston met mij en mijn maat Sven omgaat, voelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat oud-voetballers dit doen voor hun oude club. Ik besef echter hoe bijzonder het is dat Royston als één van de weinige (oud-)voetballers echt supporter is.

Even later vertrekken we richting het Hofplein waar het immens grote Rotterdam-doek is opgehangen door medesupporters. Als we aankomen is er nog een deel van de groep jongens die het doek hebben opgehangen aanwezig bij het Hofplein. Zij wijzen ons op het gebouw tegenover het doek waar vandaan wij een tof shot zouden kunnen maken. Op het dakterras van het gebouw aan de overkant is een restaurant gevestigd maar deze blijkt helaas net gesloten.. Ik spreek één van de medewerkers aan van het bedrijf dat zich onderaan het pand bevindt en vraag of er niet iets te regelen valt om toch op het dak te komen. Een behulpzame medewerker blijkt voor Feyenoord te zijn en als hij hoort dat het voor de opnames is van de clip van Royston Drenthe zet hij alles op alles om ons het dak op te krijgen. Na wat belletjes laat de restauranteigenaar ons toch nog binnen.

Vanaf het dak maken we een aantal shots waarna we richting het Hofplein gaan. Ik heb drie fakkels meegenomen en heb een shot in gedachte van Drenthe op de Hofplein-fontein met het grote Rotterdam doek op de achtergrond. Ik spreek het beeld door met Sven en spreek met Royston af dat ik de fakkels afsteek en aan hem geef. Een paar minuten later staat de voormalig speler met twee fakkels in zijn handen voor zijn club Feyenoord. Hardop spreek ik dit ook tegen Sven uit. Hoe kick is dit. Wat een wereldgozert. Die middag staat er veel wind. Het vuur van één van de fakkels komt op de hand van Royston met grote blaren als gevolg. Maar klagen doet hij nooit. Om zeker te zijn dat we toffe shots hebben willen voor de zekerheid nog één shot doen met een fakkel. Ik moet Royston wat moed inpraten om nog een shot te doen met een fakkel tot hij zegt “ok, deze is voor Feyenoord” en Royston steekt zelf de fakkel af. Om ons heen toeteren auto’s op de rotonde. Wat een beeld.

De opnames zitten erop, via de app heb ik nog regelmatig contact met Royston om zaken te regelen voor onder andere interviews. Het grote talent van Feyenoord tussen 2007 en 2012. De man die bij Feyenoord heeft gespeeld maar bovenal zelf Feyenoord-supporter is. Ik heb oprecht respect gekregen voor de mens Royston Drenthe die ondertussen klaar is met de voetbalwereld en er volledig wil zijn voor zijn kinderen en rap carrière. De man die als toenmalig Feyenoord-speler een tatoeage draagt van zijn club en geen moment schroomt om deze mooie club te representen. Held! Op het moment van schrijven komt de clip over enkele dagen uit. Een project wat op voorhand onmogelijk leek, is gelukt!

Add to cart