Op stap met de FLKG, kaartenbakje

Afgelopen zondag was het weer zover: de lokale driehoek in Almelo had in haar infantiele wijsheid besloten honderden kaarten in te trekken omdat er verdenking bestond dat deze kaarten waren gekocht door Feyenoorders en <quote om quote>”Dat mag niet”, aldus Heracles Almelo. FOUT! Dat mag dus wel. En dat gaan we behandelen in deze eerste editie van “de vijf”: De FLKG. Feyenoord Losse Kaarten Groep. Een term die is bedacht op het eerste/enige en oude FRFC1908 forum (ja echt waar) die helemaal 100% afgeleide was van de beruchte, beroemde  (en inmiddels digitaal ter ziele gegane) FTG: Feyenoord Trein Groep. Wie kent ze nog? Kortom:

Vijf dingen die je MOET weten over de FLKG

  1. De FLKG is een organisatie > Zowel Politie, overheid als alle voetbalclubs zijn er zeker van: De FLKG is een organisatie. FOUT! Ondanks dat Dagblad van het Noorden ooit eens schreef dat de FLKG ‘een criminele organisatie is die op grote schaal handelt in illegale kaarten’ is dat gewoon niet waar en onjuist. De FLKG is geen organisatie.
  2. De FLKG is een groep > Supporters van alle andere voetbalclubs in Nederland zweren erbij: De FLKG is een groep. WÉÉR FOUT! De FLKG is helemaal geen groep, maar leg dat maar eens uit als de laatste letter de G van Groep is: FLKG is een benaming voor alle Feyenoorders die gezellig op een kaartje gaan dat geen kaartje in het uitvak is. Natuurlijk is er een groepje die dat elke week doet, maar daarin is Feyenoord niet uniek. Andere clubs doen hetzelfde: NAC heeft de combilozen, Eagles doet het, Utrecht en ADO ook. Wat maakt de FLKG anders dan andere clubs? Het feit dat het Feyenoorders zijn. Feyenoorders komen niet om voetbal te kijken, Feyenoorders komen om Feyenoord te steunen. Daarom is het ook zo jammer dat de overheid de FLKG verkettert, want krijg je het goed geregeld met Feyenoorders op losse kaarten, dan heeft Nederland geen uitvakken meer nodig!
  3. De FLKG zorgt alleen maar voor ellende > Al die ellende elke week! Meer-meer-meer maatregelen. De afgelopen zes seizoenen is er geen één Feyenoorder op een los kaartje opgepakt vanwege overlast: NUL. Wonderbaarlijk niet? In 999 van de 1000 gevallen zorgt een aanwezige groep Feyenoorders buiten het uitvak voor een gezellig voetbal sfeertje. Supporters van de thuisclub vinden het vrijwel altijd erg leuk, omdat ze dan ‘ook eens in contact komen met Feyenoorders’. Normalisatie op macro-schaal. In plaats van klagen over fictieve overlast zouden burgemeesters die bereidwilligheid tot normalisatie eens moeten omarmen!
  4. De FLKG houdt zich niet aan de regels > Elke voetbalsupporter die een kaartje koopt voor een wedstrijd bij een KNVB-gekoppelde voetbalonderneming gaat met het aanschaffen van dat kaartje akkoord met de algemene voorwaarden. Dat zijn de enige regels die er toe doen. Andere regels zijn er niet. Er is nog nooit een supporter het stadion uitgezet voor het overtreden van die regels omdat hij een Feyenoorder was.
  5. De FLKG moet verplicht in het uitvak > Helaas, een jammerlijke maar begrijpelijke misvatting. De wens is hier de vader van de gedachte. Omdat een speciale ghetto voor supporters: ‘het uitvak afgezonderd van de rest van het stadion’ zo gebruikelijk is geworden is men van mening dat ‘iedereen die anders is, daar in hoort’. FOUT! Niet alleen een hele foute gedachte, maar ook nog eens feitelijk onjuist: Volgens de reglementen van elke club én die van de KNVB is het voor iedereen toegestaan een kaartje te kopen voor elk vak waar hij in wil zitten. Als dit niet waar zou zijn, waarom zou de directie van Feyenoord dan niet in het uitvak moeten zitten? Waarom zou de business-club van Feyenoord niet in het uitvak moeten zitten? Exact. De enige die zich niet aan de regels houden zijn de ontvangende clubs met het ontzeggen van de toegang aan mensen met een ‘los kaartje’, zelfs als deze niet op hun naam staat!

Misvattingen over Losse Kaarten

In de standaardvoorwaarden van de KNVB is opgenomen dat supporters die een kaartje hebben voor het uitvak verplicht met de combi mee moeten reizen. Politie en lokale overheid voeren graag als argument aan: Met een los kaartje ontduik je de combi. FOUT! De combi-regeling is bedacht voor mensen die in het uitvak moeten zitten. Als je een kaartje buiten het uitvak hebt hoor je daar NIET bij.

Met andere woorden: Wil je een dagje gezellig naar het voetbal? Zonder geouwehoer aan je kop? Wil je gezellig wat gaan drinken in de stad voor de wedstrijd en/of na de wedstrijd? Koop eens een los kaartje! Er gaat een wereld voor je open!!

(07) Reacties

  1. Nou nooit voor problemen omdat er nul arrestaties waren…dat aantal staat op nul omdat de clubs er laks op acteren…even er van uitgaan dat de groep geen groep is en dus alle losse kaarten groepen onder flkg valt, hebben we toch echt (kleine en grote) gekit gehad bij Vitesse, graafschap, Heracles, Roda, PSV, enz enz enz en nu weer Willem II….hang nou niet de misplaatste lieverd uit, maar zeg gewoon dat we altijd overal zitten, punt.

  2. Hoe koop je dan een losse kaart zonder clubcard van de betreffende clubs? Die is altijd nodig lijkt me..?

    1. Voldoende vrienden hebben in andere omgevingen? Ik kan via vrienden zo aan kaarten komen voor Utrecht, PSV, 020, Willem II, Groningen, NAC en zo kan ik nog wel even doorgaan 😉 De kaartverkoop is daarnaast vaak 1:4 (4 kaarten op 1 CC), dus dan is het makkelijk om extra kaarten te kopen. En er bestaat zoiets als marktplaats 😉

    2. Vaak kunnen clubcardhouders meer dan één kaart voor een wedstrijd kopen. Wanneer je een kennis hebt met een clubcard kun je dus diens kaart over kopen.

  3. Dit hoort normaal te zijn in het hedendaagse voetbal. Maar hoe zit het als er “losse kaarten groepen” van andere clubs in de kuip komen. Worden die dan ook geaccepteerd? Worden zij met rust gelaten zoals ook wij dat willen als we bij andere clubs komen?

    1. De laatste keer dat hiermee geouwehoer was in de Kuip kan ik me niet heugen. Jij wel?

Hier valt niks te ouwehoeren.

Add to cart