Als het Hand in Hand, Kameraden klinkt weet elke Nederlander welke club in town is: Dát is Feyenoord. Toch als je het mij vraagt is het niet het hand in hand, kameraden wat de harten der Feyenoorders sneller doet kloppen. Geen woorden maar daden is de zinsnede die het verschil maakt in ons clublied. De zinsnede die ervoor zorgt dat Feyenoord boven de gemiddelde club met een sok en een oude voetbalschoen uitsteekt. Rotterdam is sterker door strijd. Feyenoord is geen woorden maar daden. Een combinatie die voor passie, kracht, eendracht en macht zorgt.

Machtig is ook het Feyenoord Legioen. We kunnen alinea’s vol schrijven over de unieke sfeer in onze prachtige Kuip die in geen ander stadion ook maar een beetje geëvenaard kan worden, maar dat doen we niet. We kunnen alinea’s vol schrijven over huldigingen die honderdduizenden mensen meer (!!) op de been brengen dan bij andere clubjes in Nederland. Er zijn zoveel dingen die gekker, groter, beter zijn dan bij andere clubs… maar al die ‘standaard’-argumenten wil ik het nu niet over hebben!

Wat Feyenoord voor mij zoveel meer maakt dan de rest is niet alleen het unieke veelkoppige monster in De Kuip, maar is terug te vinden in die kleine groep supporters op de Oost-Tribune in Arnhem gisteren. Voor elke andere club is het ondenkbaar dat het gebeurd: een vol uitvak. Feyenoord is (al jaren) de enige club in Nederland die het uitvak wekelijks vol krijgt. Tussen alle debiele combi’s, APV’tjes en verordeningen door is dit al een prestatie op zich, maar Het Legioen doet er de laatste jaren gewoon nog een schepje bovenop: Buiten het volle uitvak reist er een groep van – afhankelijk van mogelijkheden – tientallen tot honderden supporters mee die de pure normalisatie nastreven: Kaartje kopen. Naar binnen zonder combi en gezeik. Beetje ouwehoeren met de locals. Biertje drinken. En je club aanmoedigen… in een thuisvak, want de clubs en overheden met hun voetbalwetten maken het in een uitvak onmogelijk. Ter uwer beeldvorming: ‘Harde Kern’ als in Rotterdam Hooligans zijn het niet (allemaal), maar zonder risico is het ook niet. Al bij menig clubje is het acceptatie-niveau van het thuispubliek door het vele jaren ‘uitvak betutteling’ gedaald tot onder het niveau van normalisatie. Men zeurt bij politie en stewards over de aanwezigheid van Feyenoorders in de thuisvakken. Razzia’s, controles, deportatie, klopjachten… Feyenoords Losse Kaarten Groep (FLKG) heeft het er niet makkelijk mee. Hoewel ze het gelijk volledig aan hun kant hebben, zit er een verschil in gelijk hebben en gelijk krijgen. Instanties die strooien met termen als ‘respect’ en ‘normalisatie’ met de KNVB en Feyenoord voorop laten deze groep normaliserende pioniers keihard vallen. Werken hen zelfs tegen. Kortom: Het is David vs. Goliath. Een kansloze strijd, maar eentje die al enige jaren onverminderd uitgevochten wordt. Respect moet je niet krijgen. Respect moet je verdienen. Het is een kenmerk van de Feyenoorder die zich steeds vaker uit in geen woorden maar daden. Ondanks de risico’s zijn ze er gewoon. Een uniek kenmerk voor de Feyenoorders, want er is geen enkele andere club in het hele land waar dit soort dingen zich voordoen. Dat maakt Feyenoord uniek. Het zit ingebakken in de eeuwenlange strijd van de Rotterdammers: Op zoek naar de overwinning. De smaak van bloed zweet en tranen.

De grootsheid van de oorspronkelijke Rotterdammers gaat ver terug. Wie de geschiedenisboeken erop na slaat, leest in de memoires over de oorlog met de Galliërs (Commentarii de bello Gallico) van Julius Caesar het volgende: ‘Op een eiland daar waar de Maas en de Waal bij elkaar komen, wonen de dapperste der Galliërs’. Hij doelt hier op de Bataven. De oorspronkelijke bewoners van de Rijndelta. Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen dat één van de machtigste leiders uit de historie speciaal de moeite neemt om op te tekenen dat de moedigste mensen die hij ooit tegen kwam aan het einde van de riviermonding woonden. Het kennisniveau was toen natuurlijk nog niet zo goed als nu, dus zetten wij een historische fout bij deze even recht: Julius Caesar bedoelde natuurlijk te zeggen dat de dapperste der volkeren op een eiland woonden daar waar de Rijn en de Maas bij elkaar komen: Daar ligt namelijk het eiland IJsselmonde. Ten tijde van de Romeinen eindigde de rivieren waarschijnlijk in de knik voorbij de Brienenoord… en daar lech dus nou net ons mooie Feijenoord!

Wat je hiervan ook denkt: Één ding is zeker: Feyenoord wint zelden een beker Feyenoorders zijn de dapperste der voetbalvolkeren! Uniek in woord en daad. Beroemd én berucht in de hele (voetbal)wereld. De mooiste club van allemaal.

Club van geen woorden maar daden! Feyenoord leeft. Feyenoord gloort!

(05) Reacties

  1. Klopt het was inderdaad erg mooi om dit te zien. Dit seizoen bij Ajax en Vitesse op een thuisvak geweest. Alleen het is helaas niet mogelijk om met een 1 op 1 clubcard verplichting kaarten te blijven regelen. Maar de momenten dat het wel lukt blijven echt prachtig. Vorig jaar was een heel mooi jaar. VVV uit, volle zon, Lindeboom bier, mensen met Feyenoordshirt aan buiten het uitvak. Uit bij PSV, boerenomeletje eten in een cafe vol met dikke PSV’ers en dan op de trap in het Philips stadion allemaal Feyenoordstickers zien.

    FC Groningen uit was ook mooi. Die Genanto Zweefbuik die Kongolo een rooie kaart aansmeerde en dan Bruno die in de dying seconds de 2-2 binnenramt. Helemaal gek met 10 losse Feyenoorders op losse kaarten toen haha. Bij Willem II heb je tegenover het station een restaurant waar je voor 25 euro onbeperkt kip, spareribs, gamba’s etc kan eten en onbeperkt bier kan drinken. Roda uit was misschien wel het mooiste qua FLKG, honderden Feyenoorders naast het uitvak. Een uitvak naast een uitvak. Alleen jammer dat het voor mij onmogelijk is om kaarten te regelen bij RKC en Cambuur. Dan maar wachten t/m Heerenveen uit.

  2. Prachtig stuk, ik ben zelf een groot supporter maar niet fanatiek als sommige maten van mij.

    Ik heb in de Kuip ook weleens Utrecht en NAC supporters naast ons gehad. Wij zijn daar altijd zeer vriendelijk tegen geweest. We zeiden ook gewoon: jullie zijn voor NAC he en we hebben samen gelachen en een biertje gedronken. Dat is voetbal voor mij, hopelijk kan dit voor mede kameraden bij andere clubs ook vaker zo gaan.

    Ik denk dat het ook wel te maken heeft met het gedrag van ons. Als je in een thuisvak heel hard in je eentje gaat staan juichen dan kan het verkeerd gaan maar vaak valt het goed mee als je op een rustige manier meeleeft! =)

  3. Niets van meegekregen, VakkieQ. Was zeker na de wedstrijd? Onze LKG ging gelijk na ’t laatste fluitsignaal weg. Afijn, mooi stukkie (en filmpje :-))! Blij dat FRFC terug is!

    1. Was inderdaad na de wedstrijd, toen alle spelers al van het veld waren.

  4. Het was weer zo gezellig. Helaas laat dit filmpje niet meer zien dat het uitvak vervolgens dit spel nog een keer overdeed met de eretribune waar de groep Feijenoorders nog vele malen groter was.

Hier valt niks te ouwehoeren.

Add to cart